Πριν την ορθοδοντική θεραπεία - Θέλω να κάνω Ορθοδοντική Θεραπεία

Θα πονάω φορώντας σιδεράκια; +

Ειδικά τις πρώτες ημέρες, οι ασθενείς αισθάνονται πίεση στα δόντια φορώντας τα σιδεράκια τους (αυτό κρατά λιγότερο από 5 μέρες). Αν η πίεση είναι μεγάλη
ενδείκνυται και η χορήγηση αναλγητικών. Πάντως, η ενόχληση αυτή είναι μικρή συγκριτικά με το αναμενόμενο αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας.

Πόσων ειδών σιδεράκια υπάρχουν; +

Τα σιδεράκια που τοποθετούνται εξωτερικά των δοντιών είναι τα κλασσικά μεταλλικά, τα αυτόδετα και τα πορσελάνινα σιδεράκια (λευκά σιδεράκια). Τα γλωσσικά σιδεράκια (αόρατα) τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών. Ο ορθοδοντικός μας θα σας συστήσει την ιδανική ορθοδοντική θεραπεία για το πρόβλημα σας.

Θα συνεχίσω να πηγαίνω στον οδοντίατρό μου κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας; +

Οπωσδήποτε! Ο καθαρισμός, η φθορίωση και ο έλεγχος για τυχόν τερηδόνες είναι απαραίτητα περισσότερο τώρα.

Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνω στον ορθοδοντικό; +

Κάθε 4 εβδομάδες, εξαρτάται από τα σιδεράκια του ασθενούς.

Κατά την διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας - Έχω ξεκινήσει Θεραπεία

Πώς φροντίζω τα δόντια μου; +

Είναι σημαντικό να βουρτσίζεις τα δόντια σου σωστά τρεις φορές τη μέρα- μετά από τα κύρια γεύματα- και να χρησιμοποιείς φθοριούχα οδοντόπαστα. Να είσαι πιο σχολαστικός στο βούρτσισμα στα σημεία μεταξύ δοντιών- ούλων . Εκτός από την οδοντόβουρτσα να χρησιμοποιείς φθοριούχο στοματικό διάλυμα, για μεγαλύτερη προστασία.

Πώς φροντίζω το κινητό μηχάνημα; +

Κάθε φορά που βουρτσίζεις τα δόντια σου, βγάζε το κινητό μηχάνημα και βούρτσιζέ τομε οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα. Ξέπλυνε με κανονικό νερό- όχι ζεστό. Περίπου δύοφορές την εβδομάδα μπορείς να χρησιμοποιείς επιπλέον ειδικά αναβράζοντα δισκία(τα προμηθεύεσαι από το φαρμακείο) για την απολύμανση του.

Πώς φοράω τα λαστιχάκια; +

Αν έχεις λαστιχάκια, πρέπει οπωσδήποτε να τα φοράς συνέχεια (εκτός αν έχεις άλλες οδηγίες από τον ορθοδοντικό). Τα βγάζεις μόνο για να φας και για να βουρτσίσεις τα δόντια σου. Πρέπει να τα αλλάζεις κάθε βράδυ και να τα αντικαθιστάς αμέσως αν σπάσουν. Γι’ αυτό, καλό είναι να έχεις πάντα κάποια παραπάνω λαστιχάκια μαζί σου. Μπορεί να νιώσεις ενόχληση τις πρώτες μέρες φορώντας τα. Να θυμάσαι ότι αν η θεραπεία είναι πετυχημένη και γρήγορη εξαρτάται από το πόσο φοράς εσύ τα λάστιχα.

Πρέπει να συνεχίσω να βλέπω κανονικά τον οδοντίατρό μου; +

Ναι, είναι σημαντικό να σε βλέπει σ’ όλη την διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, ανά εξάμηνο. Έτσι θα ελέγχει τα δόντια για τερηδόνα και τα ούλα για ουλίτιδα.

Μπορώ να κάνω σπορ κανονικά; +

Συνιστάται η χρήση νάρθηκα (mouth guard), ειδικά στα σπορ που έχουν επαφή, όπως το μπάσκετ.Μπορείς να το προμηθευτείς από τον ορθοδοντικό σου.

Και αν παίζω μουσικό όργανο; +

Αν παίζεις πνευστά, τρομπέτα ή σαξόφωνο, τότε τα σιδεράκια μπορεί να σε δυσκολεύουν.Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις διαφανείς νάρθηκες ή γλωσσικά σιδεράκια, ειδικά σιδεράκια που τοποθετούνται από τη μέσα (γλωσσική) πλευρά των δοντιών.

Τι κάνω αν έχω κάποιο πρόβλημα; +

Επικοινωνείς με το ιατρείο άμεσα! Αν κάτι εξέχει και ενοχλεί, χρησιμοποίησε προσωρινά μαλακό κερί ανακούφισης ή τσίχλα. Αν έχει σπάσει το κινητό μηχάνημα, προσπάθησε να συνεχίσεις να το φοράς, ωσότου έρθεις στο ιατρείο. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του ορθοδοντικού μειώνεται η πιθανότητα προβλημάτων.

Μετά την ολοκλήρωση ορθοδοντικής θεραπείας - Έχω Ολοκληρώσει Θεραπεία

Μπορώ να τρώω κανονικά; +

Ναι, αλλά είναι σημαντικό να προστατεύεις τα δόντια και τα σιδεράκια. Ιδανικά πρέπει:

  • Ν’ αποφεύγεις τροφές που κολλάνε στα δόντια, όπως τσίχλες, καραμέλες ζελέ κλπ.
  • Ν’ αποφεύγεις ανθρακούχα ποτά και υπερβολικές ποσότητες χυμών φρούτων.
  • Να προσέχεις πώς τρως σκληρές τροφές, όπως μήλα, καρότα, παξιμάδια, κλπ. Πρέπει πρώτα να κόβονται σε κομμάτια.

Πρέπει να συνεχίσω να βουρτσίζω τα δόντια μου με την ίδια συχνότητα; +

Ναι, θα πρέπει να συνεχίσεις να προσέχεις την στοματική υγιεινή σου. Να βουρτσίζεις τρεις φορές την ημέρα, δύο με τρία λεπτά κάθε φορά. Επίσης καλό θα ήταν να κάνεις οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα.

Συχνές ερωτήσεις για διαφανείς νάρθηκες Invisalign

Τι είναι η θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες Invisalign; +

Η θεραπεία Invisalign είναι η διαδικασία της χρήσης μιας σειράς διαφανών, αφαιρούμενων ναρθήκων που σταδιακά ισιώνουν τα δόντια σας. Χωρίς σιδεράκια και σύρματα, και κανέναν από τους περιορισμούς που συνοδεύουν τα μεταλλικά σιδεράκια.

Από τι κατασκευάζονται οι διάφανοι νάρθηκες Invisalign και τι όψη έχουν; +

Οι διάφανοι νάρθηκες Invisalign είναι κατασκευασμένοι από εύκαμπτο πλαστικό – συγκεκριμένα, ένα πατενταρισμένο θερμοπλαστικό υλικό που ονομάζεται SmartTrack και δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τη θεραπεία Invisalign.

Πώς θα ισιώσει η θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες Invisalign τα δόντια μου; +

Θα δημιουργήσουμε ένα μοναδικό, ψηφιακό πρόγραμμα θεραπείας που θα απεικονίζει τις ακριβείς κινήσεις των δοντιών σας. Οι διάφανοι νάρθηκες Invisalign σχεδιάζονται έτσι ώστε να εφαρμόζουν τη σωστή δύναμη στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή με βάση το πρόγραμμά σας. Θα είμαστε μαζί σας σε κάθε βήμα για να παρακολουθούμε την πρόοδό σας και να διασφαλίσουμε ότι οι νάρθηκές σας εφαρμόζουν σωστά.

Ποια είναι τα κύρια οφέλη της θεραπείας; +

Οι διάφανοι νάρθηκες Invisalign είναι κυριολεκτικά αόρατοι – μπορεί να μην προσέξουν ότι τους φοράτε. Μπορείτε να τους αφαιρέσετε για να φάτε και να πιείτε, να βουρτσίσετε τα δόντια ή να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα ή για ειδικές περιστάσεις. Δεν υπάρχουν μεταλλικά στηρίγματα ή σύρματα που μπορεί να ερεθίσουν το στόμα σας ή να σπάσουν.

Για ποιους είναι κατάλληλη η θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες; +

Η θεραπεία αυτή μπορεί να είναι μια εξαιρετική λύση τόσο για ενήλικες όσο και για εφήβους που αναζητούν μια σχεδόν αόρατη μέθοδο για να βελτιώσουν το χαμόγελό τους. Οι καινοτομίες και οι τεχνολογικές εξελίξεις μας καθιστούν δυνατή την επίλυση σχεδόν όλων των συνηθισμένων προβλημάτων ευθειασμού και δήξης, από απλά έως πολύπλοκα – και όλα αυτά χωρίς να διακόψετε την πολυάσχολη ζωή σας.

Ποια είναι η διαδικασία θεραπείας; +

Η θεραπεία ξεκινά με μια επίσκεψη σας στο ορθοδοντικό ιατρείο μας. Θα αξιολογήσουμε το χαμόγελό σας και, στη συνέχεια, θα χαρτογραφήσουμε ένα ακριβές, προσαρμοσμένο πρόγραμμα ψηφιακής θεραπείας που παρουσιάζει βήμα βήμα τη μεταμόρφωση του χαμόγελου σας.

Μόλις αποδεχτείτε την θεραπεία σας, θα δημιουργηθούν οι μοναδικοί σας νάρθηκες. Θα φοράτε κάθε σετ ναρθήκων για 20 έως 22 ώρες την ημέρα, και θα τους αλλάζετε με ένα νέο σετ ναρθήκων κάθε 1 έως 2 εβδομάδες. Κάθε σετ ναρθήκων θα μετατοπίσει απαλά και σταδιακά τα δόντια σας στη θέση τους για να φτιάξουν το όμορφο νέο σας χαμόγελο.

Πώς διαφέρει η θεραπεία Invisalign από τις άλλες θεραπευτικές επιλογές +

Σε αντίθεση με τα σιδεράκια, οι διάφανοι νάρθηκες Invisalign είναι αφαιρούμενοι και στην ουσία αόρατοι. Δεν έχουν σύρματα και σιδεράκια, οπότε δεν χρειάζεται να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο βουρτσίζετε τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Και μπορείτε να συνεχίσετε να τρώτε όλα τα αγαπημένα σας φαγητά.