Οδηγίες πριν την ορθοδοντική θεραπεία

Στην πρώτη επίσκεψη πρέπει να έχετε μαζί σας, μια πρόσφατη πανοραμική και μία κεφαλομετρική ακτινογραφία. Στο πρώτο ραντεβού με τον ορθοδοντικό μας (διάρκειας περίπου μιας ώρας) γίνεται η πρώτη εκτίμηση του προβλήματος και της στοματικής υγιεινής του ασθενή, παίρνονται αποτυπώματα ή σκανάρουμε το στόμα σας και βγάζουμε φωτογραφίες. Εκτιμώντας όλα τα δεδομένα βγαίνει και το τελικό σχέδιο θεραπείας.

Συμβουλές

Οδηγίες μετά το πέρας της ορθοδοντικής θεραπείας

Συμβουλές

Για να διατηρήσεις αυτό το γοητευτικό χαμόγελο θα πρέπει να προσέξεις και στη τελευταία φάση της θεραπείας σου, τη φάση της συντήρησης.Σε αυτή το τελευταίο μέρος της θεραπείας ,κρατάμε τα δόντια σου ακίνητα για τουλάχιστον ένα χρόνο μέχρις ότου σταθεροποιηθούν.Βγάζοντας τα σιδεράκια ίσως να παρατήρησες ότι τα δόντια σου έχουν μια κινητικότητα.Αυτό είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό. Ο ορθοδοντικός θα σου δώσει ένα συγκρατητικό μασελάκι. Θα πρέπει να το φοράς για κάποιο διάστημα, προκειμένου να διατηρήσεις τα δόντια στην καινούρια τους θέση. Ιδανικά, θα πρέπει να φοράς το συγκρατητικό 14 ώρες τη μέρα, βγάζοντάς το μόνο όταν τρως και όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου. Αργότερα, θα το φοράς μόνο κάθε βράδυ στον ύπνο (μπορεί στην αρχή να είναι λίγο σφιχτό, αλλά προοδευτικά θα είναι πιο χαλαρό). Σε μακροχρόνια βάση, να φοράς το συγκρατητικό 1 με 2 βράδια την εβδομάδα, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αλλαγή στα δόντια.

 

Να καθαρίζεις το συγκρατητικό καθημερινά με οδοντόβουρτσα και σαπούνι και δύο φορές την εβδομάδα να χρησιμοποιείς επιπλέον ειδικές ταμπλέτες για απολύμανση και απομάκρυνση των αλάτων. Εάν το κρίνει σκόπιμο ο ορθοδοντικός μπορεί να κολλήσει από την πίσω πλευρά \ των δοντιών ένα συρματάκι (retainer) για επιπλέον συγκράτηση. Όταν δεν είναι στο στόμα, το συγκρατητικό πρέπει να προστατεύεται στην θήκη του.

 

Αν τα δόντια έχουν μετακινηθεί γιατί έχεις αμελήσει να φορέσεις το συγκρατητικό, η καλύτερη λύση είναι να το φορέσεις συνέχεια για 1 με 2 εβδομάδες. Έτσι τα δόντια θα επανέλθουν στην προηγούμενη σωστή τους θέση. Μετά μπορείς να το χρησιμοποιείς μόνο βράδυ. Αν χάσεις ή σπάσεις το συγκρατητικό σου, επικοινώνησε με το ιατρείο το συντομότερο δυνατόν.

 

Μετά την αφαίρεση των ακινήτων Ορθοδοντικών μηχανισμών , θα πρέπει να επισκεφθείς τον Οδοντίατρο σου , για να γίνει καθαρισμός , στίλβωση , φθορίωση , και έλεγχος για τερηδόνες.

Συμβουλές για όσους φοράνε σιδεράκια

Οι πρώτες ημέρες της θεραπείας μπορεί να σου φανούν δύσκολες, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό αφού θα χρειασθείς κάποιο χρονικό διάστημα για να συνηθίσεις τα σιδεράκια. Είναι πιθανό να έχεις μία ενόχληση ή ερεθισμό στο στόμα που εξαλείφεται με ένα καλό βούρτσισμα των δοντιών ή τοποθετώντας λίγο κερί ανακούφισης στο σιδεράκι ή το σύρμα που ενοχλεί. Σε λίγο καιρό τα χείλη, τα μάγουλα και η γλώσσα σου θα προσαρμοστούν στα σιδεράκια, θα μάθεις να μιλάς και να τρως με αυτά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

 

Για να μην ξεκολλήσουν τα σιδεράκια θα πρέπει να προσέξεις την διατροφή σου και να αποφύγεις τις σκληρές και κολλώδης τροφές (όπως ξηροί καρποί, μήλα, παξιμάδια, κλπ ). Προτίμησε να τρως μαλακές τροφές, όπως πουρές, ζυμαρικά, σούπες, γιαούρτι και απέφευγε να δαγκώνεις με τα μπροστινά σου δόντια. Κόβε τις τροφές με μαχαίρι ή τα δάχτυλά σου σε μικρά κομμάτια και μάσησέ τες με τα πίσω δόντια.

 

Σημαντικό επίσης είναι καθαρίζεις τακτικά και σχολαστικά τα δόντια και τα σιδεράκια σου, που έχουν την τάση να κατακρατούν πολύ εύκολα πλάκα και υπολείμματα τροφών που μπορούν να οδηγήσουν σε τερηδόνα και ουλίτιδα. Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται τρεις φορές την ημέρα, δύο με τρία λεπτά κάθε φορά.

Συμβουλές

Συμβουλές για το καλύτερο αποτέλεσμα από την ορθοδοντική σας θεραπεία

Το κλειδί για την επιτυχία της ορθοδοντικής σας αγωγής βρίσκεται και στα δικά σου χέρια. Εδώ είναι τέσσερις συμβουλές για να σε βοηθήσουν με την ορθοδοντική σου θεραπεία και να αποκτήσεις το νέο σου χαμόγελο με τον καλύτερο και πιο σύντομο τρόπο:

 

  1. Διατήρησε καλή στοματική υγιεινή σε όλη την διάρκεια της θεραπείας σου. Καθάρισε καλά τα δόντια σου και τα σιδεράκια σου (αν περιλαμβάνονται) για να αποφύγεις τυχόν λεκέδες. Βούρτσισε τουλάχιστον 2 φορές ημερησίως και κάνε και νήμα για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
  2. Ακολούθησε τις οδηγίες του ορθοδοντικού σου και μην φοβάσαι να ρωτήσεις οτιδήποτε δεν έχεις καταλάβει καλά για τη θεραπεία σου.
  3. Προσάρμοσε τη διατροφή σου. Απόφυγε σκληρά, κολλώδη και γλυκά τρόφιμα (τσίχλες, λουκούμια κλπ). Πίνε συχνά νερό για να διατηρήσεις το στόμα σου καθαρό.
  4. Εστίασε στο τελικό αποτέλεσμα. Το υπέροχο χαμόγελο που θα κερδίσεις είναι η ανταμοιβή για την προσπάθειά σου. Μην το ξεχνάς στην διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, που ενδέχεται να είναι μακροχρόνια και κουραστική, αλλά θα έχει μόνιμο και λαμπερό αποτέλεσμα.